Retrogradni Merkur – od 03.12.2017 – 23.12.2017

retrogradni-merkur

Merkur je retrogradan od 03.12. 2017 – 23.12.2017

Retrogradni Merkur najjači uticaj ima kada je stacionaran (par dana pre i nakon retro kretanja) i tada mnogi imaju osećaj da nešto nije u vazduhu “kako treba”.

Kraj je godine, vreme kada se svi preispitujemo, analiziramo i vraćamo u prošlost. Da li smo mogli ili trebali uraditi nešto drugačije i šta ćemo promeniti u narednoj godini. Retrogradni Merkur je ovaj put došao kao po pozivu, da poslednji put u ovoj godini postavi pitanje a možda nam pruži i neke odgovore.

Retrogradnost vraća na staro, izvlači iz nas stare navike i želje, vraća ljude iz prošlosti, probleme, stare svađe i nedovršene odnose.  Međutim Merkur je ovaj put u Strelcu i sada je fokus isključivo na sopstvenim životima i na našim nadama, planovima i avanturama. U narednih dvadesetak dana bavićemo se isključivo sobom i uglavnom ćemo preispitivati sopstvene želje. Svako od nas ima neku želju ili plan koji ostavlja samo za sebe jer je ili previše veliko ili previše nerealno i nemoguće kako bismo to i delili sa drugima. Upravo je o takvim mislima sada i reč pa će u zavisnosti od potreba i osobe, najviše misli biti usmereno ka daljima, želji za inostranstvom, o životu u inostranstvu ali i o studijama, dodatnom obrazovanju i svemu onome za šta bi nam drugi mogli reći “ne možeš ti to” ili “to se tebi ne može dogoditi”. Merkur je sada u Strelcu pa mi moramo da sanjamo velike snove. Nemojte donositi velike odluke jer se možete brzo i pokajati, ukoliko želite da napustite nekoga, da date otkaz, napustite fakultet, raskinete vezu, promenite stan – ipak sačekajte!

Retrogradnost nije slična simbolici Strelca jer Strelac teži pokretu, avanturama, velikim planovima i da deluje odmah a retrogradnost odugovlači i samim tim dobijamo osobu koja po svaku cenu želi da nešto uradi ili dobije ali je u tome sprečena i naterana da čeka što izaziva najviše osećaj nesigurnosti. Ovo su i želje koje propadaju i ciljevi koje nikada ne pokrećemo jer ili ne možemo da čekamo ili nemamo dobar plan.  

Izbegnite zamke i uporno sređivanje papirologije u ovom periodu. Tehnika lako otkazuje a dogovori putem interneta postaju nemogući, kupovina onlajn obično ima neke greške a šifre kartica se ne prihvataju ili sistemi izbacuju GREŠKA! i “pokušajte ponovo”.Razgovore sa operaterima stavite na crnu listu. Automehaničari, serviseri, majstori, programeri i svi ostali koji popravljaju mašine, tehniku, računare – mogu imati mnogo više posla.

U ovom periodu najviše ćemo se baviti onim interesovanjima i mislima koje su duboko u nama i koje osećamo kao svoj poziv. Zato se i možemo zapitati da li treba da nastavimo tamo gde smo stali i da li da oživimo stare snove i planove koje smo (ne)svesno stavili na čekanje.

U simbolici retrogradnog Merkura su i preteće poruke koje ovih dana dobija Arno Gujon, poznati francuski humanitarac i predsednik humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”, koji u natalnoj karti ima 4 planete u znaku Strelca. S obzirom na retrogradnost pretnje su anonimne ali verovatno i bezopasne.

Retrogradni Merkur donosi nam:

>Ispite koji su nam ostali i „vučemo ih“ neko vreme, možemo dobiti i snažnu volju da ih završimo a ocena više neće biti toliko važna koliko samo potreba da završimo sa tim.

>Obnavljanje odnosa koji su se prekinuli preko noći ili zbog svađe, vraćanje sećanja.

>Problem sa tehnikom, tehnologijom, mašinama i internetom. Lako se kvare aparati koji su dotrajali ali ako ne možete da odložite kupovinu zamenite ih polovnim uređajem. Lako padaju sistemi, gube se podaci pa će biti neophodno podizanje sistema, vraćanje podataka ali se dva puta uverite da imate “backup”. Čuveni “blue screen” je tipičan za ovu postavku.

>Kvar na automobilu ili drugom prevoznom sredstvu ali i kupovinu polovnog automobila. Greške i probleme u vožnji najviše usled nepažnje, brzine i odsustva koncentracije. Najčešće su to greške u sistemu i motoru ali i sa gorivom.

>Probleme na poslu, gubljenje papirologije, pogrešno ispisane deklaracije, saobraćajne kazne, ali i pogrešno razumevanje, loša komunikacija generalno pa i svađe.

>Loš period za kredite i zaduživanje, ulaganje veće količine novca. Loš period za kockare jer ovaj uticaj ne donosi racionalno razmišljanje i teško je kontrolisati se.

>Dobar period za sve one koji čekaju neko rešenje, zahtev, odobrenje, zaostale isplate ili dokumente već neko vreme.

>Stare želje i planove, koje smo imali dok smo sanjali “velike snove”.

>Zaboravljanje reči i kako se šta kaže, odnosno trenutnu blokadu misli, manjak koncentracije.

>Pojačanu potrebu za alkoholom, cigaretama ili opijatima.

>komunikaciju i saradnju sa inostranstvom i strancima. Dobar je period da nastavimo tamo gde smo stali ili isplaniramo put ili dogovor povezan sa strancima i daljinama, koji smo nekada prekinuli ili nikada nismo ni pokrenuli.

>Planove vezane za naše obrazovanje, učenje i interesovanja. Pokreće se u nama potreba da dopunimo svoje znanje o nekoj oblasti ali i da se usavršimo u tome. Možemo dobiti jaku želju da nastavimo fakultet, da promenimo smer na fakultetu ili upišemo ono što smo oduvek želeli.

saturn-u-strelcu

Ukoliko ste pokrenuli neku ideju, započeli školovanje ili se bavite ponovo prošlošću jako je važno dobro se organizovati, smanjiti očekivanja i euforiju a pojačati radne navike i disciplinu. Ukoliko sumnjate u pozitivan ishod možda ipak treba sačekati i odabrati neki drugi period jer je sada potrebno dokazati se iz prvog pokušaja.

 

astrolog: Maja Kovačić

astro.analize@gmail.com