Venera kvadrat Pluton – opsesija ili potreba

I sure got my feathers burned, but I’m stronger than the flames

venerakvadrat-pluton

Na nebu je danas (20.11.2015) kvadrat između Venere i Plutona a Mesec je u Ribama u konjunkciji sa Hironom. Ovo je psiha koja je osetljiva i ovo su događaji koji gađaju pravo u srce. Možemo se sažaliti na nekoga i brinuti o nekome, pokazati svoju dobru stranu ali to neće biti dobro prihvaćeno, možemo čak i biti napadnuti ili osuđeni zbog toga. Ovo je situacija kada se mešamo između dve zavađene strane a mi na kraju ispadnemo loši. Ovo je i očekivanje koje boli jer nije ispunjeno.

Venera je u svom sedištu i sa jakom potrebom da voli i bude voljena, međutim ovaj kvadrat joj donosi udarce i problem na emotivnom planu u vidu ljubomore i pada samopouzdanja. Potrebno je napraviti rezove i preseći neki odnos koji boli. To je suština transformacije i suština ovog kvadrata. Ovaj kvadrat nas podstiče i da ponovo uđemo u neki odnos koji je bolan za nas, da se vidimo još samo jednom sa nekim za koga znamo da nam se sutra ponovo neće javiti; da još samo ovaj put oprostimo jer se promenio i da još samo ovaj put poverujemo da će biti drugačije. Neće biti drugačije. Opsesija je loša jer se često meša sa potrebom a ovaj aspekat je može samo produbiti.

Ukoliko imate natalni aspekat Venere i Plutona poznato vam je koliko ljubav može biti bolna i koliko se teško uče lekcije o ljubavi. Sličan uticaj ima i sama Venera u Škorpiji. Pošto je Pluton planeta transformacije – nema ni ljubavi ni sreće ukoliko ne promenimo nešto ključno u sebi a o tome kvadrat i govori da to dolazi isključivo kroz borbu. Možemo biti nesrećni godinama sve dok se ne osvrnemo unazad i otkrijemo koja je to zajednička stvar koja povezuje naše neuspešne veze, šta je to čime privlačimo te ljude u naš život i šta im je zajedničko – temperament, ponašanje, zvanje ili način na koji se ponašaju prema nama?

U simbolici Plutona emocije se moraju prekinuti i završiti sa njima odmah čim počnu da se ponavljaju i da bole, zato je ovo i aspekat koji boli jer je potrebno da budemo jaki i prekinemo ono što nije dobro po nas zarad dobrog sutra. Vraćanje istim partnerima nije rešenje ovog kvadrata jer time samo podstičemo kvadrat da živi a nama je potrebno da pretvorimo kvadrat u trenutnu bol kako bi on nestao.

autor: Maja Kovačić

astro.analize@gmail.com