Renato Grbić

renato-grbicRENATOV HIJAZAM

autor teksta: Marija Kuprešanin

Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.  

Naš veliki pisac Ivo Andrić je bio opčinjen mostovima I ceo svoj životni vek posvetio je proučavanju mostova I ljudskih sudbina koje su bile tesno vezane za njih. Poput Andrića, sudbina našeg čuvenog alasa Renata Grbića je tesno vezana za iste. Krstareći na svom čamcu, naš alas svakodnevno prelazi mesta gde se spajaju obale, gde se prepliću ljudske sudbine I gde trenutak odlučuje o ljudskom životu. Mostovi kako kaže Andrić predstavljaju mesta gde je čovek naišao na prepreku I pred njom nije zastao već je premostio I savladao kako je umeo.

Renato je rođen u znaku Strelca sa podznakom u Jarcu. U prvom polju koje osim našeg podznaka predstavlja I naša stremljenja, ciljeve I ono što smo mi našao se I umetnut ceo znak Vodolije. I dva karmička gospodara, Saturn u svom sedištu Jarcu I Jupiter u Vodoliji. Vodlijom vladaju Saturn I Uran, mitološki Uran je Saturnov otac a Saturn je Jupiterov otac. Saturn je sudbinska planeta koja donosi svakom po zasluzi mereći svaki naš postupak, svaku reč. Jedini koji je uspeo da ga pobedi jeste upravo Jupter, njegov sin, I to milošću. Jupiter se kod Renata nalazi u Vodoliji, tako da upravo ove tri planete Uran kao vladar Vodolije, koji simboliše viša, transcedentalna znanja ujedno I dispozitor Jupitera, Saturn kao strogi sudija I Jupiter u Vodoliji gde je beskrajno human I milostiv, svakoga dana vode njegov čamac.

Saturn pred Renata stavlja težak zadatak, svakoga dana on živi simboliku ove planete jer ne zna šta donosi novi izlazak na reku. Hoće li ulov biti dobar? Hoće li struje biti naklonjene? Da li će reka biti milostiva I mirna? Jupiter svojom humanošću I kao najveći benefik u natalu nudi izlaz I ruku spasa. Mnogo puta čitali smo o herojskim podvizima ovog hrabrog čoveka, svaki novi izlazak na reku je direktni susret sa potencijanom smrću. On ne zna na koga nailazi dok užurbano plovi ka nesrećnoj duši, ne zna razloge I ne zna nečiju sudbinu ali nudi ruku spasa jer to radi Jupiter u Vodoliji. Saturn ga suočava sa teškim bremenom, da pogleda smrti u oči jer u očima onoga ko je odlučio da okonča svoj život upravo to I stoji ali bez osuđivanja nudi ruku spasa a davljenik se hvata za slamku.

Na vrhu Renatovog trećeg pola nalazi se Mesec, naša intima I naš svet, naš genetski kod. Mesec predstavlja I tečnosti, vodu, reke… ali I brodove, čamce… a treće polje je polje komunikacije, saobraćaja… Mesec u Ovnu je hrabar, otvoren, direktan I ide uvek napred. On ne voli jednoličnost, autoritete, on ne čeka nikog I ne treba nikog, deluje odmah I sad. Duša poput vatrene lopte leti bez lose namere već hitna brzo da pomogne. Renato je neuzaustavljiv, ambiciozan, žilav, brz i odvažan I deluje kao autoritet. U masi ljudi njega ćete primetiti sigurno. Svakoga dana Mesec daje puno kontakata sa ljudima, puno direktnih kontakata naročito sa suprotnim polom gde osvaja brzo ali I brzo gubi interesovanje I ide dalje do sledeće luke. Naglašen znak Strelca sa 4 planete u njemu daju težnju za slobodom, on se ne sme sputavati, zaustavljati. Onaj ko želi da ga pripitomi mora mu dati potpuni osećaj slobode. Sloboda reči, sloboda osećanja, sloboda kretanja…

Svakoga dana Rento plovi svojom rekom Stiks I kao Haron koji prevozi duše u podemni svet on daje nadu I vraća zalutale na svoj put u život. Breme je teško ali optimizam ne napušta ovog čoveka koji jedini zna šta je u dubini njegove duše koja svakog dana gleda u smrt.

Renatu je u toku 2016. godine naglašeno jače eksponiranje i javnost će mu biti naklonjena.Ovo je godina kada se može proslaviti i kada nas može obradovati još nekim podvigom. Takođe mu se reputacija poboljšava i može dobiti i neko javno priznanje za svoj rad – Maja Kovačić