Izazovni aspekti Meseca i Saturna u natalnoj karti

Kako prevazići negativan uticaj Saturna ka Mesecu?

kvadrat-saturn-mesec

Samo oni koji imaju napet aspekat Meseca i Saturna u natalu znaju koliko je to jak uticaj na njihovu psihu i telo.

Negativni ili izazovni aspekti (kako ja volim više da ih zovem ) su kvadrat i opozicija
ali u slučaju Meseca i Saturna to je i konjunkcija.

Zašto su ovi aspekti toliko jaki za čoveka objašnjava i činjenica da Mesec simbolizuje našu psihu, intiman svet, dušu, nesvesno i emocije. Mesec je i naše najranije detinjstvo, vreme provedeno u majčinom stomaku, dakle on predstavlja onu najnežniju stranu svakog čoveka, netaknutu, čistu i neiskvarenu. S druge strane Saturn je starac, ogorčen, strog, hladan i prek.

Da bismo razumeli ovaj uticaj svešćemo ga na poznate uticaje

Mesec je voda, Saturn je hladnoća pa se u dodiru Saturna i Meseca voda ledi i prlja i postaje neupotrebljiva za piće i život.

Mesec i Saturn ili čak i Mesec u Jarcu simbolizuje i pusto ostrvo do kojeg je teško stići pa osobe često i mogu svoju intimu metaforički predstaviti kao pusto ostrvo odnosno osećati se tako.  Džoni Dep u natalu ima Mesec u Jarcu i zamislite poseduje svoje privatno „pusto ostrvo“ – od ove prirode se ne može pobeći.

Međutim ove dve planete moraju da sarađuju  – Mesec je zrno a Saturn je zemlja, bez koje zrno ne može da nikne. Zemlja najpre prekrije zrno ali ono proklija i postane biljka. Međutim treba mu voda i Sunce, dakle spoljna pomoć jer u suprotnom seme neće klijati. Slično je i sa postavkom Meseca i Saturna jer recimo najteži oblici se manifestuju tako što seme ne dobija potrebnu vodu ni svetlost, a zemlja je previše tvrda i suva da bi seme proklijalo.

Mesec uvek prima tuđe uticaje i tu leži najveći problem. Isto kao i sa Zemljom, Mesec nema svoju atmosferu i nema na njemu života ali bez Meseca ne bi bilo ni života na zemlji. On je tu da drži gravitaciju i uspostavlja red, kada se naruši taj red, nema života ni na zemlji, odnosno kada je Mesec blokiran u natalnoj karti, osoba ima osećaj da gubi tlo pod nogama, ne postoji gravitacija.

U tom slučaju jedino što može pomoći su tuđi uticaji.

Jer kada priroda ne daje vodu biljkama onda je čovek stvara i pomaže zrnu da proklija.

Isto tako sva ta pomoć u životu mora doći od nekoga.

Najveći problem je što najčešće ljudi ne puštaju druge ljude u svoj život već se ograniče na svoj svet i ne žele da vide svetlost dana. Zato najčešće dolazi do depresije, problema sa psihom, izolacijom od sveta. Zato se ovaj aspekat i manifestuje u simbolici zatvorenih prostora – bolnice, zatvorene ustanove, zatvori ili pak zatvaranje u četiri zida svojom voljom.

U tom slučaju jedino rešenje je izvaditi „Mesec „ iz kuće i pomoći mu.

aspekti-mesec-saturn

U natalnoj karti tražimo izlaz kroz dispozitora ili druge planete koje grade sa Mesecom povoljan aspekat. Dispozitor je vladar znaka u kome se nalazi Mesec. Postaviću ovde kartu devojke koja je tražila pomoć kako da se izbori sa Saturnom i objasniti na njenom primeru.

Dakle ona ima Mesec kvadrat Saturn. Mesec je u Ovnu u 2.kući. Ovo je na prvi pogled Mesec koji daje osobine avanturiste i koji teži tome da ide ka napred i da postavlja svoje ciljeve, da se takmiči i ovo je duša koja traži nove mogućnosti.

mesec-kvadrat-saturn-natalna-karta

Međutim Saturn svoj uticaj šalje ka Mesecu u aspektu kvadrata. Saturn je u Jarcu u 12 polju.

Sada Mesec prima uticaj ovog Saturna koji je jači jer je u svom znaku (Saturn u Jarcu). Dodatno je Saturn malefik i u kući koja simbolizuje problem sa psihom, izolacijom i strahovima i simbolika izolacije ne može biti jača. U ovakvim slučajevima su malefici uvek jači i samim tim utiču na pojedinca mnogo više nego kada bi se Saturn nalazio u nekoj drugoj kući ili drugom znaku. Malefik koji je u nepovoljnoj kući uvek šalje jači uticaj od malefika u nekoj od srećnih kuća.

On ovde ograničava i kroz svoju simboliku Jarca i kroz simboliku 12.kuće. Međutim pogledajmo odakle dolazi Mesec – Rak se nalazi u dobrom delu 5.kuće i njime počinje i 6.kuća. Dakle Mesec dolazi iz 5 i 6.kuće i sada su ograničeni njena psiha, navike, ljubav, emocijem osećaj sreće…Ovo je klasična slika blokada i strahova koji mogu voditi u problem sa psihofizičkim stanjem. Saturn vlada 12 kućom i Ascedentom. Dakle Saturn vlada njenim telom, njenim karakterom i njom. Ovo je slika nje same koja samu sebe ograničava, recimo kroz nesigurnost ili strahove. Da li ona to želi? Naravno da ne, ali je nemoguće odupreti se tom osećaju.

Tražimo izlaz i tražimo rešenje

Mesec je u Ovnu, dakle vladar je Mars. Ono što je zanimljivo i što smo i želeli da vidimo je dispozitor Mars koji je potpuno udaljen od cele one žurke koje planete vode u 11 i 12.kući. Ovaj Mars je u Biku i nalazi se u 3.kući, udaljen od svih dešavanja i neutralan i šalje pozitivan aspekat prema Saturnu.

Eto i izlaza i rešenja. Potrebno je usmeriti osobu na simboliku Marsa u Biku u 3.kući i pronaći pozitivan uticaj trigona Marsa i Saturna i na taj način je to izlaz iz ovog kvadrata. Da li to znači da će se potpuno savladati uticaj Meseca i Saturna? Neće, jer se aspekti ne mogu tako neutralisati ALI će ona svaki put kada oseti potrebu da se izoluje, osami i kada „padne psihički“ da upotrebi simboliku Marsa a to je da za početak samo prošeta.

3 kuća je naša okolina, naša ulica, okruženje, komšiluk. To su naša braća i sestre i sve one stvari kojima smo okruženi.

Bik simbolizuje cveće, prirodu, ravnicu, polja, biljke, hranu i uživanje u prirodi.

Mars simbolizuje muškarce, proizvodnju, alate, kretanje, akciju

Dakle rešenje je u tome da je recimo brat (rođak, muškarac) izvede u šetnju u prirodi. Rešenje je da napravi svoj kutak u dvorištu ako ga ima, a trebalo bi jer ovaj Bik to traži, i da posadi cveće ili gaji biljke. Možda nema mesta za cveće u njenom okruženju, ali postoje saksije. Rešenje je uzgajati biljke i podsetiti se da svako to zrno koje se zaliva zahteva od strane nje vodu, svetlost i ljubav. Ukoliko uskrati zrnu svetlost i vodu i stavi saksiju u tamu zrno neće klijati. Ukoliko ograniči sebe na četiri zida i spusti roletne, ona neće imati volju da živi.

Kvadrat je borba i ona tera čoveka da deluje, samim tim ova devojka neće dopustiti sebi da se prepusti tami već će se izboriti za svetlost. Tu je i rešenje. Opozicija u ovom slučaju može biti teža za rešavanje jer tu nema borbe već se čovek prepušta uticaju Saturna.

Rešenja se ogledaju i u drugim stvarima jer je 3.kuća inoformacija, učenje, interesovanje i priča. Dakle kroz mentalni rad i zalaganje, kroz učenje i „kroćenje“ ovog Saturna ovaj kvadrat se već neutrališe i umanjuje. Saturn voli red, rad i disciplinu. Voli formu i voli učenje. Samim tim ako se podstiče Mars u 3.kući i ako osoba radi na svom intelektu ovaj Saturn dobija šta mu treba i simbolika se ispunjava.

Kako bi se očuvale ljubavne veze, ona ne sme raditi svojim partnerima ono što Saturn radi njoj.

izazovni-aspekti-meseca-saturna

Dakle ne sme ih ograničiti, oterati, zatvoriti emocije, ne davati im svetlost i ljubav jer Mesec to upija i postaje isti. Lekcije se svakako ogledaju u tome da osoba nauči da ne gura ljude od sebe, da ne zatvara emocije i ne zatvara vrata emocijama i sreći koju može osetiti sa nekim.

Mnogi vole u sve ovo da upliću karmu i karmičke uticaje pa da pominju prošle živote, ja ne u toj meri ali da, ovo jeste karmički uticaj jer obe planete simbolizuju prošlost, pretke… Ovo su i životne lekcije koje se ponavljaju i koje bole jer je Saturn udarac a Mesec je golo telo. Međutim udarci su bili osnovni način vaspitavanja i učenja u prošlosti jer tako telo „pamti“ i ne ponavlja istu grešku. Saturn će na ovaj ili onaj način udarati čoveka kako bi on zapamtio svoju lekciju i kako ne bi pravio istu grešku. Ako su udarci sve jači  nešto ne radite kako treba, ili ste skrenuli sa svog puta ili ste zaboravili osnovne stvari i lekcije. Upravo je bol i težina koju osećate i način da vam se skrene pažnja da ste skrenuli sa puta ili da ponovo radite nešto što se u prošlosti nije pokazalo kao dobro.

Rešenje leži i u tome da se osoba otvori i pokaže svoje emocije, da primi ljude u svoj život jer nikada ne zna ko joj od njih može doneti vodu i svetlost. O bolu ne voli niko da priča ali sa ovim aspektom pogotovo se ne treba zatvarati u sebe već se suočiti sa svojim bolom i pričati o njemu. Naravno treba naći prave ljude za to i prave slušaoce. To nije ona komšinica koja priča uporedo sa vama, jer to može samo imati kontra efekat. Pronađite prave ljude i nemojte ih terati od sebe. Negujte prijateljstva. Ovaj uticaj primorava čoveka da se otvori i pruži emocije i po cenu da bude povređen, ali je i to razočarenje bolje od toga da se ni ne pokuša.

Tranzitni Saturn kvadrat/opozicija/konjunkcija Mesec

Na sličan način mogu uticati na čoveka i Saturnovi tranziti prema Mesecu. Njih svako oseti u određenim životnim periodima. Potrebno je da znate gde vam se nalazi Mesec. Objašnjenje kako da napravite natalnu kartu.

U toku 2017.g Saturn će praviti kvadrat prema Mesecu u trećoj dekadi (koji se nalazi između 20 i 29,59 stepena znaka) Device i Ribe, praviće opoziciju prema Mesecu u trećoj dekadi Blizanaca i konjunkciju prema Mesecu u trećoj dekadi Strelca.

U toku 2018.godine Saturn će kvadrirati Mesec u prvoj dekadi (od 0 – 10 stepena znaka) Ovna i Vage, opoziciju prema Mesecu u prvoj dekadi Raka a konjunkciju sa Mesecom u prvoj dekadi Jarca.

U 2019.g je to druga dekada istih znakova, u 2020.godini je to treća dekada istih znakova.

Ukoliko imate ili ćete imati ovaj tranzit potrebno je pronaći istu svetlost. Međutim tranzitni uticaji deluju drugačije od natalnih jer u zavisnosti od toga gde se odigrava aspekat i da li ima još nekih aspekata zavisi i jačina i način na koji će se ispoljiti. Saturn donosi čekanje, blokade, težinu, probleme u privatnom ili emotivnom životu, u ljubavi, porodici ali i sa nekretninama, stanom, selidbom. Može doneti i psihičke i zdravstvene probleme ali i problem u odnosima. Dakle manifestacija je široka.

***

Ukoliko imate neki drugi aspekat koji želite da „savladate“ ili želite da podelite kako ovaj aspekat utiče na vas ili kako ste ga vi savladali pišite na

astro.analize@gmail.com sa naznakom „aspekti“

astrolog: Maja Kovačić