Ljubav u natalnoj karti

ljubav-u-natalnoj-karti

Za ljubav u natalnoj karti analiziramo:

– Asc i njegovog vladara da bismo dobili prvu informaciju o natusu.

– 5 polje, znak na vrhu 5.polja, znak u koji se nastavlja 5 polje i planete u 5 polju da vidimo čemu natus teži

– vladara 5 polja, njegove aspekte i dispozitora da vidimo šta natus dobija

– Veneru kao prirodni signifikator ljubavi, i njene aspekte i poziciju

– Mesec jer ne možemo odvajati emocije od ljubavi

– 11 polje jer je to 5 od 7 dakle to je ljubav koju dobijamo od partnera

Rad u školi: Marija Kuprešanin

Asc je u Ribama, Sunce u Škorpiji, postoji nedostatak zemlje i kardinalnog kvaliteta, dok su fiksni I promenljivi znaci izjednačeni, skoro pa izjednačeni muški I ženski polaritet a od elemenata preovlađuje voda , prati je vatra, vazduh pa zemlja u kojoj je samo jedna planeta. Sama kombinacije Škorpija/Ribe daje osobu čiji je život obojen emocijama. Pošto imamo samo dve planete u kardinalnim znacima moguće da fali inicijative jer je kardinalnost povezana sa pokretanjem. Nedostatak u zemlji mogli bismo reći da stvari neće privesti kraju, da započinje više poslova od kojih nijedan neće završiti međutim naglašen je fiksni kvalitet pa bi to na neki način moglo da kompenzuje da ipak njoj bitne stvari odradi do kraja.

ljubav-natalna-kartaAkcenat je na mnogo emocija koje ponekad mogu doprineti tome da ne sagleda situaciju realno, čim imamo Škorpiju tu je preterivanje, očekuje dosta od svog partnera, puno dokazivanja ljubavi, a sam Asc u Ribama I naglašena voda daje jake emocije. Međutim naglašena je i vatra pa neće trpeti I na svađu će uzvratiti svađom. Potreban je smiren I staložen partner koji će pružiti sigurnost, stabilnost, veliku I jaku ljubav I koji će umeti da odgovori na složene zadatke koje emotivna Škorpija postavlja I koji će umeti da se postavi i umiri njene emocije.

V polje počinje u Raku I nastavlja se u Lavu, nema planeta u ovom polju pa ćemo gledati gde su one otišle. V polje započinje na 19 stepenu Raka I zauzima polovinu Lava. Na vrhu ovog polja imamo ženski, kardinalni I vodeni znak koji se vezuje za porodicu, tradiciju, nagon za produžetkom vrste. Zatim se ova kuća nastavlja u hrabrog Lava koji je spreman da zaštiti svoju porodicu po svaku cenu. Znak u kome se nalazi vrh kuce uvek nam opisuje kako nesto pocinje, dok drugi znak govori o tome kako se situacija kasnije razvija. Osoba može biti veoma posvećena porodici, veoma vezana za decu I uvek je spremna da zaštiti slabije I bespomoćnije od sebe. Osoba možda I previše sebe može dati porodici I većinu svog vremena podrediti deci I kući. Međutim Lav će početi da se buni jer koliko god da štiti potreban mu je prostor da se dokaže I da zasija pa kasnije osoba može da oseti potrebu da nadoknadi sve ono što je na neki način propustila.

Vladar V polja je Mesec koji se nalazi u Vodoliji i otišao je u 11 polje. Sa druge strane ovaj Mesec prati Jupiter koji se takođe nalazi u 11. polju u Vodoliji. Mesec je peregiriran ali Vodolija daje izuzetno kreativnu I osobu omiljenu u društvu, puno prijatelja, puno kontakata, pa se još nalazi u 11. kući, polju prijateljstva, pa je moguće da neko prijateljstvo lako preraste u ljubavnu vezu. Ono što može biti negativnija strana jeste da se udruži inače jaka emotivnost ove osobe I ovaj Mesec koji su naše emocije pa da počne da preuzima tuđe probleme kao svoje, da se više brine zbog problema drugih nego zbog svojih.

Mesec kvadrira Veneru koja se nalazi I Škorpiji u izgonu. Međutim ova Venera je jako bitna jer se nalazi u ugaonoj kući. Ovde imamo fiksni kvadrat jer su oba znaka fiksna. Najteži kvadrat može biti u fiksnim znacim jer je fiknost suprotna simbolici Marsa, ovde je borba duga I spora. Venera u lošem dostojanstvu gubi od svoje prave prirode, postaje svoja suprotnost. Kvadrira čiste emocije, stalno neka borba I velika očekivanja od partnera, pošto je Venera u vodenom znaku pa još u izgonu može postojati problem sa reproduktivnim organima pre svega poremećaj ciklusa. Obe planete su ženske, emocije guše žučne rasprave.

Mesec gradi konjukciju sa Jupiterom oba benefika u XI kući pa to može doneti lepe stvari jer je je XI kuća ljubav koju dobijamo od partnera.

Mesec ima sekstil sa Saturnom koji je otišao u VIII polje, iako ima najmanju snagu od aspekata ne smemo ga zanemariti jer je upravo Saturn dispozitor Meseca jer Saturn vlada Vodolijom. Ovde su spojeni elementi vazduha I vatre. Zanimljivo je da je sam Saturn I vladar XI kuće jer ona započinje u Jarcu a nastavlja se u Vodoliju i zbog svega ovoga je upravo bitan sekstil Meseca i Saturna. Ovaj Saturn može da ohladi emocije, da ih zauzda ali daje I ozbiljnu ljubav koju partner pruža. Možda je to upravo što I ovom natusu treba istrajnu, postojanu ljubav, međutim Saturn kao I Jarac koji se nalazi na vrhu XI zna da bude malo hladan I težak u ispoljavanju emocija pa to natusu može da smeta jer Venera u Škorpiji očekuje veliku ljubav, strast, puno emocija a hladniji Jarac nekad to ne može da pruži. Možda partner bude stariji od natusa jer Saturn simboliše I starije ljude.

Mesec kvadrira Pluton, opet imamo fiksni kvadrat, ovaj Pluton se nalazi u ugaonoj kući, polju braka. Pluton dodatno otežava emocije jer je on sirova energija I nalazi se u svom sedištu pa može biti dosta jak. Iako su Plutonovi aspekti najslabiji ja sam uzela u obzir jer se nalazi u svom sedištu I u ugaonoj kući.

Ono što mi se ovde ne dopada je Venera koja se nalazi u VII polju I nalazi se u Škorpiji tj. u izgonu. Ona je vrlo bitna jer je nalazi u ugaonoj kući, a ovde je došla kao vladar II kuće a ujedno je I bitna za VII jer je umetnuta.

Venera gradi konjukciju sa Plutonom koji je ovde dosta jak jer je sedištu I u ugaonoj kući. Venera predstavlja lepotu, ljubav, plodnost, uživanje, osećaj za estetiku a Pluton sa druge strane predstavlja ogromnu sirovu energiju, kontrolu, fanatizam. Zanimljivo jer jer su ove dve planete dijametralno suprotne pa će Pluton ovde lošoj Veneri doneti dramu, pojačanu strast, opsesiju, posesivnost. Problem može da nastane ako se rodi ljubomora kojoj su Škorpije vrlo sklone, Pluton će sve to da pojačas, natus može da postane I zavistan od ljubavi partnera, da ovo bude veza dok nas smrt ne rastavi a pošto se sve ovo dešava u polju braka možemo imati brak dok nas smrt ne rastavi.
Zatim gradi kvadrat sa Jupiterom opet fiksni a kako Jupiter uvećava sve što dodirne vremenom se neke stvari sukobi mogu samo uvećati. Takođe ako je Venera signifikator sa novac a Jupiter kvadrira ovu lošu Veneru osoba može ući u neke lakomislene troškove.

Muškarci u natalu to je Mars u Vagi, on je u izgonu a opet nalazi se u VII kući. Ovde je došao iz I jer je tu umetnut kao vladar Ovna pa imamo direktno povazivanje I I VII kuće, vladar je i VIII kuće jer ona počinje u Škorpiji. Ova Venera nosi izvesnu I magnetičnost, privlačnost za suprotan pol a kako je Mars oslabljen to su muškarci koja su sušta suprotnost natusu po pitanju ljubavi. Pošto Vagom vlada upravo Venera I Mars je ovde prinuđen da promeni svoju prirodu, ako je on energija, sila, brzina, akcija ovde gubi tu svoju žestinu. Ako pogledamo koje su planete u kom dostojanstvu u Vagi, Merkur u triplicitetu, Mars će morati da bude malo manje surov a da više povede računa o diplomatiji, taktičnosti, komunikaciji. Zatim imamo Saturna koji je I egzaltaciji u Vagi, pa će on morati da bude ograničeniji, da više razmišlja I da pravi planove, što jeste suprotno od prirode Marsa, on nema puno takta. Kako je Vaga znak partnerstva, diplomatije, društvenosti Mars će ovde biti više na to usmeren. Zašto mislim da su u suprotnosti sa natusom? Zbog Venere u Škorpiji I jakih emocija koje natus poseduje I koje ponekad upravljaju njegovim životom.
Umetnuta Venera ukazuje na to da je osoba u potrazi za ljubavlju na sasvim osoban način, i da često svoj ljubavni život drži u tajnosti jer ga smatra svetim i odvojenim od svih ostalih životnih tokova. Ovakve osobe mogu da imaju utisak da nikada nisu okusili pravu ljubav jer je njihova svest suviše snažna i ograničena. Olakšanje koje donosi kreativan rad je od velike koristi.

Umetnut Mars označava izrazitu snagu i energiju. Ove osobe imaju potrebu da pred sobom postave jasan cilj, prema kome će usmeravati svoju agresivnu energiju. Takve osobe imaju sposobnost da sve svoje poduhvate pretvore u ličnu pobedu. – citat preuzet sa Dnevnik Jednog Astrologa